Ghid practic pentru cei care vor sa lucreze in Olanda!

Esti roman si ai dreptul la libera circulatie, insa doar ca turist !

Pentru a traii si mai ales pentru a muncii (legal) In Olanda trebuie sa faci urmatoarele:

1.Ai nevoie de asigurare de sanatate, de preferinta facuta in Olanda.

2. Contract de inchiriere spatiu de locuit ca sa te inscrii la primarie.
Problema e ca trebuie sa ai o slujba sau pe cineva care sa garanteze ptr tine , ca sa poti inchiria un spatiu de la o agentie.
Majoritatea spatiilor de locuit in Olanda fiind ichiriate sau vandute doar prin agentiile imobiliare.

3. Primaria ia legatura cu fiscul si primesti un numar de asigurare sociala (sofi numer sau Burgerservicenummer (BSN))
Fara acest numar si fara contractul de inchiriere al locuintei nu iti poti deschide nici macar un cont bancar in Olanda.

Bun acum trebuie sa ceri drept de sedere si drept de lucru.

4. Dreptul de sedere se obtine de la IND , adica Serviciul pentru Imigrare si Naturalizare.
http://www.ind.nl/en/algemeen/contact/adressen/index.asp

5. Dreptul de munca TWV (si asta e partea cea mai nasoala ) se cere de la CWI (Centrul pentru munca si venituri)
Insa doar angajatorul are voie sa ceara acest drept de lucru, si mai exact anagajatorul tau trebuie sa dovedeasca ca nu exista persoane in Olanda sau in Vestul Europei care pot ocupa functia ta.
Adica sa fi avut postul disponibil cel putin 3 luni fara sa il fi ocupat nimeni. Tu , ca angajat nu poti cere drept de munca ci doar anagajatorul tau.

Daca ai toate celelalte acte insa nu ai drept de lucru nu poti munci legal.

Nu veni caine sur la vanatoare in Olanda pentru ca risti sa pleci cu coada intre picioare.

Update :  Mai exista cateva posibilitati de a lucra in Olanda despre care am uitat, sau cateva exceptii care iti permit sa lucrezi in Olanda .

1. sa fii Kennismigrant sau sa fii freelancer. Si de asemenea firma la care lucrezi sa fie inregistrata in alta tara, dar sa desfasoare activitati si in Olanda si atunci sunt total alti pasi de urmat.

Referitor la primele doua, Me Again , a scris urmatorul comentariu care este cred destul de clarificator :

” Pentru kennismigrant nu-ți trebuie cunoștințe deosebite (în sensul că nu-ți trebuie diplome, certificări sau alte cele). Îți trebuie într-adevăr salariu peste un anumit prag (€36000/an brut dacă ai sub 30 de ani și vreo €47000/an brut peste 30 de ani). Deci da, trebuie să ai suficiente cunoștințe care să justifice (în ochii angajatorului) salarul respectiv, dar pe cei de la IND nu-i interesează asta.

Freelancerii își înregistrează „firmă” (un fel de analog al PFA-ului din România, cu deosebirea că înregistrarea se face în 15 minute) la KvK (camera de comerț). Freelancerii străini trebuie să facă un anumit venit minim lunar, ca să demonstreze că se pot întreține (mi se pare că în jur de €600 net) și nu pot să ia mai mult de 70% din încasări de la un singur client (se consideră angajare mascată).

Dacă ești freelancer nu ești „angajat”, ești „întreprinzător” (afacerist). Ăsta este motivul pentru care nu-țî trebuie drept de muncă. Asta are însă și dezavantaje. Ca român, dacă ești angajat, după un an de zile obții acces liber pe piața muncii (nu-ți mai trebuie nici un fel de permis de muncă). Ca și freelancer nu obții acest lucru. “

Apropo , Mersi ptr completare!!

Update: Ind-ul a schimbat pagina. Pentru informatii folositi meniul  in engleza de pe link-ul urmator (selectati motivele/situatiile etc ):

http://english.ind.nl/residencewizard/

Eventual  sa dati un telefon la IND :

0900 – 1234561 (€ 0.10 per minute) – luni pana vineri 9- 17

Din strainatate :  +31 20 – 889 30 45

 

About these ads

52 responses to “Ghid practic pentru cei care vor sa lucreze in Olanda!

  1. din ce spui tu e destul de complicat,andrei.cine ar garanta pt mine,un strain,tocmai in olanda ?! mi-as dori mult sa pot pleca,dar n-am nicio cunostinta pe-acolo,iar cu firmele care intermediaza locuri de munca in strainatate m-am lamurit…
    cert e ca nu-mi surade deloc ideea sa merg ‘caine sur la vanatoare’ :) life sucks sometimes…

    • Ca sa garanteze cineva, trebuie sa demonstrezi ceva, sau sa fii destul de bun in domeniul tau. Sunt destui inconstienti care habar nu au de cateva chestii si vin fara sa stie in ce se baga. Vezi poate poti sa te re-orientezi catre tari in care e deschisa piata de munca cum ar fii Italia, Spania sau Suedia, sau pen-ultimele state intrate in Uniune (in afara de Ungaria) . Life doesn’t suck all the time.. just sometimes, cum zici si tu, dar it can always get worse….

  2. Există alternative la TWV. Poți să lucrezi ca kennismigrant (cazul meu) sau poți să lucrezi ca freelancer (cazul prietenei mele).

    Evident, mișcarea trebuie pregătită din timp. Nu merge în genul „las’ că văd eu ce fac acolo”.

    • Da corect, mersi pentru completare. Cu adaugarea ca pentru a fi kennismigrant, trebuie sa ai ceva cunostinte deosebite intr-un domeniu si trebuie sa primesti un salariu destul de mare. Iar pentru a fi freelancer, trebuie sa iti inregistrezi o firma de prestari servici ,si firmele din cate stiu au voie sa te angajeze. Sau asa ceva , nu?

      • Pentru kennismigrant nu-ți trebuie cunoștințe deosebite (în sensul că nu-ți trebuie diplome, certificări sau alte cele). Îți trebuie într-adevăr salariu peste un anumit prag (€36000/an brut dacă ai sub 30 de ani și vreo €47000/an brut peste 30 de ani). Deci da, trebuie să ai suficiente cunoștințe care să justifice (în ochii angajatorului) salarul respectiv, dar pe cei de la IND nu-i interesează asta.

        Freelancerii își înregistrează „firmă” (un fel de analog al PFA-ului din România, cu deosebirea că înregistrarea se face în 15 minute) la KvK (camera de comerț). Freelancerii străini trebuie să facă un anumit venit minim lunar, ca să demonstreze că se pot întreține (mi se pare că în jur de €600 net) și nu pot să ia mai mult de 70% din încasări de la un singur client (se consideră angajare mascată).

        Dacă ești freelancer nu ești „angajat”, ești „întreprinzător” (afacerist). Ăsta este motivul pentru care nu-țî trebuie drept de muncă. Asta are însă și dezavantaje. Ca român, dacă ești angajat, după un an de zile obții acces liber pe piața muncii (nu-ți mai trebuie nici un fel de permis de muncă). Ca și freelancer nu obții acest lucru.

  3. Foarte detaliat articolul, super.

    Eu credeam ca nu e asa de complicat sa te stabilesti in Olanda … dar se pare ca m-am inselat. Am inceput sa imi caut job pe ceva link-uri direct in Olanda, aplicat si acum astept sa ma sune …. sper.

  4. buna ziua. sunt din timisoara si as vrea o persoana serioasa de contact,sau o explicatie in legatura cu firma ce trebe sa o fac,sau cum… capitalu nu e o mare problema .va multumesc

  5. salut Ionut,
    citeste aici. Depinde de ce intelegi tu prin foarte scump, insa o camera in eindhoven gasesti de la 275 euro in sus, cu apa, gaz lumina inclusa .
    Arunca o privire pe site-ul lor. Selectezi einhoven, si cauti acolo.
    Bafta

  6. sal..am si o intrebare…sunt deja in olanda de ceva timp..si am deasemenea sofi number de cv timp..adresa am…card la fel….dar ce asi putea face sa imi gasesc un job in olanda?

  7. Salut!

    Daca ti-am citit postarea asta, la atatea luni de la publicare, inseamna ca informatiile din ea chiar sunt utile. Am si eu o nelamurire, ca freelancer in domeniul IT, primesti rezidenta in Olanda pe 5 ani daca urmezi pasii de la punctele 1-4? De asemenea, ai idee ca freelancer (PFA) in Olanda cat platesti, procentual din castigul tau catre stat? Si o ultima intrebare, ca sa nu mai te mai spamez cu inca un comentariu, este suficienta limba engleza in Olanda, pentru a-ti gasi de lucru ca si freelancer?

    Multumesc anticipat!

  8. din cate stiu nu primesti rezidenta, si nu primesti drep de lucru. adica esti liber sa stai si sa iti desfasori activitatea ta de freelancer, pe care ti-ai inregistrat-o.
    In generat impozitul e de 19 %, dar depinde de foarte multi factori (profit, nr angajati, debit etc) , asa ca poate fi si mai mic ex 6%.
    se vorbeste engleza multa in Olanda, insa nu stiu in ce masura este suficient. sunt unele anunturi de munca temporala pentru freelanceri in engleza mai ales in domeniul it , dar nu o sa fie usor (parerea mea)

    • Salut andreiphx eu ma numesc Dragos stau in Den Haag si sunt in Olanda de aproape un an, am inceput de la 0 si inca ma chinui ca sa pot merge inainte,am vazut comentariile tale legate de permisul de munca de aici si ” Ghidul practic pt. cei ce vor sa munceasca aici in Olanda ” si mi-am dat seama ca esti f.bine informat. De aceea as dori sa te intreb daca ai cumva linkul de la IND cu lista firmelor din Olanda unde poti munci ca kennismigrant eu il aveam si l-am pierdut iar acum am nevoie de el.

  9. Salut!!! Am 38 ani, am experienta ca maseur in gimnastica de recuperare si masaj de aproximativ 5 ani, am avut propriul meu salon de masaj si de curand am inceput sa invat limba olandeza. Ma intereseaza cum as putea sa gasesc un job in Olanda sau Belgia in domeniu. Sunt dispus sa lucrez si la ingrijirea unei persoane bolnave sau in varsta care are nevoie de recuperare fizica la domiciliul ei.

  10. Am o familie din Olanda care ma rea dadaca? O sa am probleme daca raman la ei mai mult de 3 luni? ce trebuie sa fac ca sa am acte legale, dar nu aupair..ci nanny!

  11. Salut,am si eu o intrebare, pot sa desfasor o activitate gen fast food ( am o masina echipata pentru asa ceva) si ce acte mi-ar fi necesare(gen,aprobari…taxe..) va, multumesc

  12. vreau sa-mi spun si eu povestea deoarece atunci cand iti doresti f mult sa se intample ceva…se intampla dar extrem de repede. Am f mari emotii si tot caut sustinere psihologica :).
    Sotul meu a inceput de 2 saptamani sa-si caute de lucru in Olanda. Mai mult a fost cautat decat sa inceapa el sa aplice. I s-a facut o oferta avantajoasa si a acceptat-o. BRUSC ne-am trezit, acu cateva zile, ca trebuie sa plecam pe 27 Aprilie deoarece de la 1 Mai incepe munca. In momentul de fata, contractul a fost semnat iar saptamana viitoare sotul meu isi va da demisia de la serviciul actual. Intre timp, angajatorul din Olanda (Amsterdam) deja a inaintat actele pentru Highly Skilled Migrant ca sa obtina permisul de munca. Suntem sau cel putin eu sunt intr-o f mare agitatie deoarece ca sa se obtina permisul de munca (acte ce vin in final la Ambasada Olandeza din Bucuresti) trebuie sa asteptam 2 saptamani. Iar in aceste saptamani isi da demisia si deja ne anuntam proprietarul ca vom parasi locuinta in care stam cu chirie ca sa nu mai zic ca toate bunurile pe care le detinem la ora actuala trebuiesc vandute/date/donate (nu neaparat toate). Ne tot facem scenarii: dc nu vin actele la timp practic suntem in drum. Daca tine mai mult, daca nu se obtine permisul etc. Din ce am citit si ne-ai confirmat si tu avem 99% sanse sa obtina permisul deoarece salariul este peste 36.000 Euro Brut, nu are licenta sau master ci doar a absolvit colegiul de informatica, este doar f bun in ceea ce face si prin urmare angajatorul il vrea. Deci pana nu o sa obtinem acele acte o sa stau ca pe ace! :( Este un mare pas pentru noi si in acelasi timp si un risc zic eu. Tu ce parere ai?

  13. @ Cristina, un angajator serios nu o sa se riste ca prietenul tau sa inceapa munca fara sa aiba permisul in mana (asta din proprie experienta) .
    In general obtinerea actelor dureaza mai mult de 5 saptamani , depinde cum ai noroc si ce influenta are compania.. si altele.. etc ( pe mine m-au futut de mi-a venit acru de la atata asteptat )
    Eu am riscat.. asa ca mult succes ce sa zic ! Parerea mea e ca , ar trebuii sa mai platiti o luna chiria, si sa mai astepte cu demisia (eventual o intelegere amiabila + explicat care e situatia ) E bine sa fii precaut .

    • Salut Andrei,

      Nu stiu de ce dar nu am vazut atunci raspunsul tau. Nu cred ca a venit pe mail instiintarea iar eu am uitat sa mai verific. Citeam ce scrisesem si realizez cat de stresata eram pentru nimic :) Totul s-a rezolvat pana la urma dar a fost un tensiune teribila deoarece nu mai aveam practic unde sta, am stat o noapte la niste prieteni, si numai zic ca eram cu masina plina ochi de bagaje. Si a doua zi, atat noi cat si angajatoru trageam de Ambasada sa ne dea mai rpd viza. Nimerisem si zilele de pasti si ziua reginei si Ambasada era inchisa in acele zile ceea ce ne-a prelungit obtinerea vizei. Cum am obtinut viza, la ora 16:00 eram deja in drum spre Olanda. Abia asteptam sa plecam. Cu cata fericire am pasit in afara granitei :D ca se intuneca si era o vreme mizera pentru condus.
      In 2013 in mai facem 2 ani de cand suntem aici. Ce a trecut timpu! :)

  14. Salut Andrei, eu sunt Mihai si am patit la feli ca altii. Am gasit firma, am fost la interviu, ma vrea, ma place, totul e okay, am batut palma… doar ca nici ei nu stiau in ce se baga: nu avem drept de munca….Acum astept sa vedem ce portite gaseste…

  15. Andrei, poate ma ajuti si pe mine cu un raspuns….
    Sunt casatorit in NL cu o fata Olandeza, nu locuim deocamdata acolo, as vrea sa stiu, daca eu pot obtine permisul de munca in situatia in care ne am muta in NL. Sau ce “avantaj” as avea eu prin prisma certificatului de casatorie emis de o primarie din Olanda?

  16. Salut! am si eu o nelamurire .eu sunt in olanda de ceva timp.lucrez aici .si vreau sa cumpar o masina second hand.eu am casa aici dar nu am adreasa facuta.ca sa pot lua o masina trebuie sa ai adresa aici? .sa figurezi la ei la primarie sau merge si sa dau si adresa unde stau acum?astept un raspuns cat mai repede. va multumesc

  17. Buna Andrei,

    Imi poti lasa aici linkul cu lista companiilor/restaurantelor care sunt inregistrate la IND ? Nu reusesc sa o gasesc. Ma intereseaza pentru kennismigrant. Mersi anticipat.

    • Buna,Livia!

      Uite aici link-ul la lista respectiva. Si eu am cautat-o ceva timp, site-ul de la IND find complet schimbat, multe pagini lipsind sau dand eroare.

      http://english.ind.nl/Werkgevers/
      De pe pagina asta cauta sub titlul “Admitted to the highly-skilled migrant procedure”. Acolo gasesti lista in format pdf.

      Succes!

  18. Salut lume,

    Am si eu o intrebare.

    Eu lucrez ca si contractor in NL de 3 luni de zile doar ca platesc o groaze de taxe in aceasta tara:) As vrea sa imi fac un PFA in RO si sa imi inchei un contract cu angajotrul de aici (este deacord) si sa-mi platesc taxele in RO. Vreau sa ma asigura ca se poate asa ceva?

    Am inteles. de la angajator ca pot face acest lucru doar 6 luni dupa care trebuie sa platesc iar taxe in NL? Este adevarat?

    Stiu ca exista un formular E101/A1 care iti da dreptul de a lucra cu PFA timp de 2 ani de zile inntr-o tara membra UE? Adevarat?

    Astept de la cineva care a trecut prin asa ceva.

    Cu stima,
    Christian

  19. Buna.Ma numesc Nicoleta si tare asi vrea sa stiu unde trebuie sa ma duc prima oara ca sa-mi iau permis de sedere.Va multumesc anticipat.

  20. Buna Ziua.
    AM terminat sectia de inginerie si management in alimentatie publica si agroturism. Am participat si la un progra, de un an din cradul universitatii CAH Dronten Olanda. Posed 2 diplome de absolvire, una romanana si una olandeza in dezvoltare rurala.
    As dori sa imi gasesc de lucru in Olanda? In condtiile acesta ma pot califica la kenissmigrant? Cum sa gasesc o slujba care sa ofere aceasta sansa? In cazul in care fac mastreul in romania, in ce domenii pot merge sa lucrez ca freelancer in regim sezonier? Mentionez ca detin si abilitati incepator-mediu de a lucra cu ArcMap, domeniu GIS. Detin si o relatie stabila cu cineva din Olanda.

    Multumesc.

    • asa cum scrie si in articol: Pentru kennismigrant nu-ți trebuie cunoștințe deosebite (în sensul că nu-ți trebuie diplome, certificări sau alte cele). Îți trebuie într-adevăr salariu peste un anumit prag (€36000/an brut dacă ai sub 30 de ani și vreo €47000/an brut peste 30 de ani). Deci da, trebuie să ai suficiente cunoștințe care să justifice (în ochii angajatorului) salarul respectiv, dar pe cei de la IND nu-i interesează asta. Am impresia ca s-a mai schimbat intre timp suma de 36.000 /an brut. Sotul meu a venit ca kennismigrant. Nu a avut diplome ci f multa experinta in domeniu. Si-a facut profil pe monsterboard.nl iar angajatorul care a fost interesat de el s-a ocupat de toate formalitatile.

      • multumesc mult. Am sa ma interesez in acest site. Sotul dumneavoastra a stiut din start limba olandeza?

      • Nu. Nu a fost interesat sa invete iar la inceput a fost f greu sa se tina de lectii incat a renuntat dupa cateva luni. Dar nu a fost nici o piedica pentru job. Eu in schimb m-am apucat de 2 saptamani de lectii de olandeza. Dupa 2 ani aici imi doresc f mult sa invat limba. Eu zic sa citesti f bine site-ul lor http://www.ind.nl. Ce nu intelegi dai cu google translate sau deschizi pagina pe google chrome ca sa ai traducerea mai la indemana. Nu-ti fie teama sa le dai mail-uri. Iti vor raspunde.

    • e un fel de CNP! Fara el nu poti avea cont bancar, asigurare de sanatate si multe altele. E obligatoriu sa-l ai si il obtii cand te inscrii la primarie.

  21. Salut…prietena mea e plecata cu munca de aici are cazare si e trimisa cu serviciul de aici munceste in domeniul juridic…eu as vrea sa ajung acolo sa imi caut loc de munca..in special bodyguard…am cursuri facute aici…ce acte imi trebuiesc/

  22. Buna, nu stiu mai nimic de joburile si salariile in Olanda..dar sunt pe cale de a sustine un interviu ca manager assistant pe un salariu de 1500 euro… din ce am reusit sa aflu de pe internet…chiriile sunt f.mari si traiul de asemeni…iar ca sal.asta de 1500 euro ar fi minimul pe economie acolo.As vrea ca la interviu sa am pregatite toate intrebarile…inca nu stiu daca e inclusa si cazarea..si nici in ce oras e jobul.Mersi anticipat de ajutor!

    • Din Ianuarie se da voie la romani sa lucreze in spațiul european. In acest context legal salariul primit de tine pentru funcția ta (?) este foarte mic. Daca pe lângă acest salariu Primești locuința si masina, telefon ect , ( ar trebui sa se oblige firma angajatoare la aceasta daca Primești contract înainte de 1 Ianuarie 2014) atunci este rezonabil pentru inceput. Salutari si succes

  23. buna.am si eu o intrebare.vreau sa ma mut in Olanda din ianuarie,iubitul meu sta acolo de 12 ani.intrebarea e ca nu am acte nu am nimic urmeaza sa le fac dar vreiam sa stiu unde ma pot interesa de scoala de limba olandeza.tin sa mentionez ca nu vorbesc nici o limba straina iar iubitul meu nu stie unde sa face scoala de limba.si ce sanse am sa imi gasesc ceva de munca daca nu stiu sa vorbesc?

    multumesc frumos

  24. Buna, ma ajuta cineva daca stie in olanda sa merg sa imi fac o deschidere de cont si sa primesc si card …se completeaza datale unde stau hotel sau chirie …?

  25. hey, ma numesc Mihaela, sunt in Olanda de ceva vreme si caut un loc de munca. sunt intr-o relatie cu cetatean olandez, as vrea sa stiu ce drepturi am si cum pot sa lucrez cat mai repede aici. am absolvit facultatea de medicina cu specializarea asistent medical generalist licentiat, dar as lucra orice pt inceput. astept un semn, multumesc anticipat

  26. Buna ziua, am si eu o intrebare. Daca sunt in Olanda am toate actele, muncesc, dar vreau sa-mi schimb gazda, locul de munca, sau orasul, trebuie sa imi fac toate actele de la zero, sau sunt valabile cele precedente BSN permisul de sedere si permisul de munca? Multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s