CEO la firme balcanice..

comunist mcdonalds

Vorbeam zilele trecute cu un coleg sarb despre stadiul in care se afla democratia in tarile balcanice… adica mai exact ai fost comunist 30 de ani sa zicem (primi ani din viata) si dupa aia, de pe o zi pe alta brusc , gata, stai frate ca ne-am sucit suntem democrati nu mai suntem comunisti, da ma ? nu zau… sa mori tu.. ia bate de trei ori din calcaie in aer si vine zana maseluta…ca daca crezi in porcaria asta, sigur crezi si in mos craciun, zana maseluta, smdp.

Hai sa o luam logic si de la inceput, cine are bani in Romania, pornind de la premiza ca la revolutie toata lumea era egala da, adica toata lumea avea un apartament/casa , o dacie , acealeasi haine aproape, si asa mai departe.

Toate cladirile si interprinderile, fabrici si magazine si tot apartineau de stat nu? totul era al statului deci teoretic al poporului roman , dar nu chiar. Ce sa intamplat atunci in primi ani ai democratiei a fost ca aceste intreprinderi au iesit toate la privatizat , si cine le-a cumparat? pai sa vedem, veneau baietii destepti si era de obicei un functionar public insarcinat cu vanzarea proprietatii statului, si se punea problema in felul urmator:

Baietii destepti se imprumutau, cerseau , faceau rost de niste bani.. scremeau din cur da ii faceau.. si mergeau la acel flacau.. ca vorba aia in Romania toata lumea cunoaste pe toata lumea, sau cunoaste pe cineva care ii ruda cu cineva care ii prieten cu ala, asa ai prins imaginea…

-Auzi frate, ce valoare are fabrica asta… 100 milioane? ia de la mine un milion de marci (d

olari, irelevant)  fa tu maine un act prin care imi dai in concesiune sau proprietate aceasta proprietate ..

Si ala na ce sa faca, pus in fata valizei cu bani normal ca lua banii..

Dupa achizitionarea proprietatii marii manageri ce faceau?

(Re-)Angajau muncitorii, cumparau utilaje puneau compania  pe picioare si totul mergea struna.. o da , ia mai ghici odata, vindeau dreq toate utilajele, toata aparatura si dupa aia locul sau pamantul sau in cel mai bun caz compania cu tot.. si era profit de 100:1 , era…

Si uite asa au ajuns baietzi sa faca averi dupa comunism, acesta fiind doar un singur exemplu, dar variatiile lui si posibilitatiile daca va uitati in jur sunt ne-numarate. Head-start-ul bine-inteles ca l-au avut membrii de partid, cei care au avut pont-ul sau cei care stiau pe cineva , sau pe cineva care stia ceva sau pe cineva…

Dar in fine deci sa revenim la discutia despre comunisti,pardon marii democrati care conduc companiile romanesti si cele balcanice. Adica frate tu te-ai nascut in comunism, ai mers la scoala in comunism, ai respirat , mancat comunism pe paine si in viata ta nu ai muncit in alta tara democrata sa vezi adevarata democratie si respect-ul de acolo.. si vii tu sa imi zici mie cum te-ai schimbat de pe o zi pe alta si acum esti marele democrat si marele corporatist.

E grav fratiilor! E grav ca astia ne conduc , astia ne dau salarii astia ne fut nervii zi de zi, si partea proasta e ca asa isi cresc copii, si le baga ideologia asat de rahat in cap.. si aia la randul lor vor fi si ei mini-comunisti ca na.. ce inveti acasa..

Nu vreau sa fiu rau sa zic asa, dar inauntrul nostru toti suntem inca comunisti, obijnuiti cu spaga , cu trocul cu schimbul cu atentiile smdp, acei dintre noi care au mai respirat un pic de aer de dincolo sau au mai lucrat pe acolo in sistem , probabil ca s-au mai desteptat, dar cu aia care n-au , de aia mi-e frica..

In fine , ca un pronostic sumbru,  undeva peste 50 de ani cel mai probabil, vom avea si noi democratie,asta daca mai apucam!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s