Minunata si fascinanta bucatarie olandeza !

Bucataria olandeza e practic inexistenta, e un mix de furaciuni din alte bucatarii.

Cu toate acestea sunt cateva „mancaruri”, daca pot sa le numesc asa , pe care ei le sustin ca ar fi tipic olandeze .

1. Hete Bliksem (in traducere libera „fulgerul iute” ) este o mancare traditionala olandeza veche. Probabil cea mai neapetisanta din cele ce urmeaza . Este un piure (stampot) care consista din doua parti cartofi, o parte mere acre (este o varietate de mere olandeze numita Boskoop ) si o parte mere dulci sau pere . Dar se poate si doar cu jumate cartofi si jumate mere.Unii mai adauga si putina slanina cu carne prajita (spek) .  La o alta varianta a acestei mancari „donder en hete bliksem” adica „tunet si fulger iute ”  se mai adauga si sunca si mustar frantuzesc.

2 Boerenkool met worst. Este probabil cea mai tipica mancare olandeza sau mancarea lor nationala.
Este un fel de tocana (stampot) sau mai bine zis piure din cartofi fierti amestecati, la sfarsit, cu o variatiune de varza (boerenkool/kale in eng). Cartofii si varza se fierb de obicei separat si apoi se face un fel de piure din cele doua adaugand unt,sare piper etc.
Se serveste impreuna cu rookworst (carnat afumat) fiert.
Daca esti invitat la cina la un olandez, probabil (sau mai mult ca sigur) este mancarea pe care o sa o servesti.

3 Frikandel . Adica un fel de crenvurst, sau carnat🙂, cu gust mai acru ,facut din tot felul de carni amestecate (pui,porc,vaca si cateodata cal sau manz , care o fii! ) Prajit in friteuza si servit cu ceapa,
 curry , majoneza/ketchup (frikandel speciaal) sau/si alaturi de paine (brodje frikandel) sau cartofi prajiti.

4. Krokette si Bitterballen, pentru ca sunt cam acelasi lucru doar forma e diferita.
Krokett-ul este un rulou iar Bitterbalen sunt niste mingiute/ galuste .
Au o crusta crocanta (de obicei din breadcrumbs / firimituri de paine ) si o umplutura semi lichida de obicei din :
carne tocata (vitel,pui,curcan) sau peste si alte vietati marine (garnale de ex) plus/sau amestecat cu paine, oua, ceapa, mirodenii, lapte, vin smdp. Si in toate combinatiile existente dintre acestea.

Cu mentiunea ca Frikandel, krokett si bitterballen sunt atat de populare in Olanda , incat e practic imposibil sa nu le gasesti pe strada intr-un oras sau la orice restaurant .
Sunt servite chiar si la Mcdonalds-urile din Olanda si sunt chiar si fast food-uri specializate pe ele.

5. Sosul Soté  (cu „e” lung) adica sosul de arahide. Se consuma de obicei la (frigaruile de) carne de pui, si se aplica excesiv.
tot aici intra si untul de arahide varianta olandeza ” Pinda Kaas „(desi asta e cam american, dar fara de care ei nu pot traii) exista chiar o gluma destul de adevarata cum ca atunci cand pleaca in vacanta isi iau cu ei si borcanul cu unt de arahide . Unt de arahide pe care il mananca cu ciocolata, gem sau mezeluri.
Mai stiti ciocolatele alea de se puneau pe prajituri. Ei da! cu acelea.. 

Si ultima , dar nu in cele din urma, daca tot v-a tinut stomacul sa cititi pana acum.

6. Friet met appelmoes , adica cartofi prajiti cu compot, sau sa ii zic o pasta, de mere. Si nu va intrebati daca asta sau untul de arahide cu ciocolata e numai pentru copii, pentru ca nu tine cont de varsta. 

Sa va fie de bine !

4 responses to “Minunata si fascinanta bucatarie olandeza !

  1. Pingback: Visul unui taran ardelean in strainatate. « Calator in lume …

  2. Ai uitat NIEUWE HARING… adica heringi proaspeti si cruzi, marinati in saramura si serviti cu ceapa taiata marunt. Se mananca neaparat tinand pestele de coada, dand capul pe spate si introducand pestele cu totul in gura…

  3. ai uitat sa spui si despre poffertjes sau acele hibriduri intre briose si gogoasa pe care le gasesti mai mult iarna

    La Febo gasesti mancarea lor fast-food si sincera sa fiu hamburgeri sunt mai buni decat la Mac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s